Recepten Cupcakes

basis cupcake

Ingrediënten

Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
Hulpmiddelen

1 grote kom,
1 mixer met beslag haken,
2 eetlepels,
1 houten prikker,
1 (afkoel)rooster.
houten plank of bord
Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden en het rooster in het midden van de oven staat.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar.
Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces.
Het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag. Meestal gaan er 12 cupcakes in een cupcake bakblik.

Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe.
Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens twee minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.


bakvormpjes eerder al in hebt gedaan. Het vullen gaat nu heel makkelijk.
Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het


Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met oven functie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Je kunt het beste de ovendeur tussentijds niet openen, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.
Bereidingswijze

Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.
Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan garneren.
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met oven functie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden.
Je kunt het beste de ovendeur tussentijds niet openen, anders zakken de cupcakes misschien in.
Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.
Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.

Als je de cupcakes uit de oven hebt gehaald laat je ze in het cupcake bakblik afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller dan de bedoeling is, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een (brood)plankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu platgedrukt. Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal

Vanille cupcakes


Ingrediënten
X 100 gram zelfrijzend bakmeel
x 125 gram kristalsuiker
x 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
x 2 grote eieren
x 4 zakjes vanillesuiker
x 1 zakje bakpoeder
Hulpmiddelen
Kom
Keukenweegschaal
Garde
IJslepel óf twee eetlepels
12 papieren bakvormpjes
Eventueel een bakvorm met 12 vormpjes
Voorbereiding
1. Zorg ervoor dat je alle hulpmiddelen bij de hand hebt.
2. Weeg alle ingrediënten af met de keukenweegschaal.
3. Verwarm de oven op 180 graden.
Bereidingswijze
4. Doe alle ingrediënten samen in de kom.
5. Meng het geheel door elkaar met de garde tot een glad mengsel.
6. Vul de papieren bakvormpjes voor 1/3 met het mengsel.
Voor mooie volle cupcakes zet je de vormpjes in de bakvorm.
7. Bak de cupcakes 20 minuten in de oven op 180 graden.


Chocolade cupcakes

Ingrediënten
X 100 gram zelfrijzend bakmeel
x 125 gram kristalsuiker
x 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
x 2 grote eieren
x 4 zakjes vanillesuiker
x 1 zakje bakpoeder
Hulpmiddelen
Kom
Keukenweegschaal
Garde
IJslepel óf twee eetlepels
12 papieren bakvormpjes
Eventueel een bakvorm met 12 vormpjes
Voorbereiding
1. Zorg ervoor dat je alle hulpmiddelen bij de hand hebt.
2. Weeg alle ingrediënten af met de keukenweegschaal.
3. Verwarm de oven op 180 graden.
Bereidingswijze
4. Doe alle ingrediënten samen in de kom.
5. Meng het geheel door elkaar met de garde tot een glad mengsel.
6. Vul de papieren bakvormpjes voor 1/3 met het mengsel.
Voor mooie volle cupcakes zet je de vormpjes in de bakvorm.
7. Bak de cupcakes 20 minuten in de oven op 180 graden.